ТАРО
по модела на Ходо в София

Café Téméraire de París е малко кафене в сърцето на Париж. То не блести с лукс и лесно може да остане незабелязано от минувачите. Всяка сряда от повече от 30 години насам то обаче се превръща в магично място. Там световноизвестният писател, режисьор, философ, мим и автор на комикси Маестро Алехандро Ходоровски провежда своите таро сесии.

Още в 15.30 часа десетки парижани и туристи, понякога дошли от другия край на света, започват да се тълпят пред Café Téméraire de París. В 16.00 часа се прави ритуалното теглене на жребия – този, който извади номер от 1 до 22 (колкото са картите в голямата Аркана таро) получава своя шанс в 18.00 часа да се срещне с Маестро Ходоровски и да му зададе своя въпрос.

Какво е специалното в тези таро сесии? “Много хора очакват картите таро да им предскажат бъдещето. Но те не са за това и който ги използва по този начин е просто шарлатанин. Картите таро ни помагат да видим ясно настоящето”, категоричен е Ходо, както галено го наричат последователите и учениците му.

Ходоровски разработва своя собствена версия на една облягаща се на таро-картите форма на терапия, наречена от него “психомагия”. Това се случва след смъртта на най-малкия му син – Тео, който си отива от свръхдоза едва на 24 години. Таро методът на Ходо е спечелил голям брой последователи в Европа и Южна Америка, а самият той все още изнася лекции върху теориите си, в които се подчертават психологическите рани, които изобилстват в живота на семействата, както и възможностите за създаване на символични и често абсурдни театрални постановки, които да ги лекуват.

„Излекувал съм много хора“, казва Маестро Ходоровски. „Успях да помогна на хора, които не можеха да имат деца. Лекувал съм заекващи хора. Едипови комплекси. А да преживеете такива неща – това обогатява духа ви“, твърди той.

Разбира се, случва се над емблематичното му лилаво платно в Café Téméraire de París Ходо да откаже да отговори на въпрос. Защото не е правилно зададен или защото не му е дошло времето.

Така започва преди десетки години и историята с един от учениците му – Винсент Батиг. Още от тийнейджър Винсент заспива с книгите на Ходоровски и мечтае за срещата си с него. Дълго време събира пари за пътуването си до Париж. Дни наред обмисля и въпроса си. Озовава се в легендарното кафене, когато сесиите на Ходо са все още апокрифни и информацията за тях се предава от уста на уста. А когата изтеглят номера му и изчаква търпеливо реда си, се обръща към Маестрото “Искам толкова много неща да се случат в живота ми… но те не идват! Трябва ли да продължа да опитвам по-упорито… или просто да спра да опитвам”. Ходо поглежда младежа и му отвръща “О, не очаквай аз да ти отговоря на този въпрос…”.

Тази първа среща обаче се превръща в дългогодишна връзка между учител и ученик. Днес Винсент Батиг (познат у нас и като Деян Пракаш) използва придобитото знание и в К-Йога семинарите за своите ученици.

За първи път в София на 31 март (петък) Винсент Батиг ще проведе таро сесия по модела на Ходоровски. Повече информация за събитието можете да намерите тук.

 

За Алехандро Ходоровски

Алехандро Ходоровски Прулански, познат и с прякора Ходо, е писател, актьор, режисьор и философ, известен с многостранните си таланти и своята ексцентричност.

Роден през 1929 г. в малко селце в Чили в семейството на емигранти от руско-еврейски произход от Украйна. След 23-тата си година живее само в чужбина, главно в Мексико и Франция (понастоящем – в Париж).

Той е мим от трупата на Марсел Марсо, автор на култови филми като „Фандо и Лис“ (1970), „Къртицата“ (1971), „Свещената планина“ (1973), „Света кръв“ (1989) и „Крадецът на дъги“ (1990), на книги по психомагия, стихосбирки и комикси (негови са текстовете на „Инкалът“ и адаптацията на „Дюн“, рисувани от легендарния Мьобиус).

През последните години пише под формата на постове в Twitter, като твърди, че това е съвременната интеарктивна литература. Според специалисти комиксите и работата му по “Дюн” са повлияли кино хитове като “Междузвездни войни”, “Хищникът” и “Война на световете”. Много световни звезди, сред които дори рапърът Канийе Уест, споделят, че творчеството им е било повлияно от филмите на Ходоровски.

 

За Винсент Батиг

*Винсент Батиг (Деян Пракаш) е учител по K-Йога и Кундалини Йога от повече от 35 години. Сам определя себе си скромно като “йога физиотерапевт”. Преподава и Ащанга, Виняса, Хатха, Тантра и Пранаяма. Изучавал е източни бойни изкуства, занимава се с ведическа астрология и марма терапия. Базиран в Швейцария, Деян е консултант терапист по акупресура, чакра медицина, хармонично пеене, таро и индийска нумерология.

Няколко пъти годишно Деян Пракаш идва в България по покана на YOU YOGA за К-Йога семинари, които включват и модули, свързани с ведическа астрология.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *