СОЛНИТЕ СТАИ –
на плаж през февруари

Малвина Болярска

След хомеопатията, ароматерапията и завръщането към класиката в измъченото лице на синаповите лапи и сока от черна ряпа, солните стаи са новият бастион за отчаяните родители на градски деца с постоянни проблеми на горните и долните дихателни пътища.

Какво е солна стая?
Ами, стая пълна със сол. Подът е покрит с една педя медицинска сол. От сол са и стените (изрично предупреждават да не се пипат, за да не се нарушава покритието, така че внимавайте гордите наследници да не издълбаят инициалите си по време на престоя). Солните стаи са нещо като имитации на солните мини, защото именно при работниците в тях за първи път се забелязват положителните ефекти.

Има шезлонги за родители, а децата обикновено се настаняват като на плаж и се възползват от наличните играчки. Ако очаквате някакви инхалатори или сложни машини – такива няма. През вентилационна система се подава аерозол с определена концентрация на медицинска сол. Системата се казва “халогенератор”. Доколкото разбрах, имало и екстремни стаи, в които се озоваваш в центъра на солна виелица. Но в общия случай почти не се усеща нищо, от време на време се чува звук и може да се появи вкусово усещане – въздухът е леко солен.

За какво помога?
Списъкът е доста дълъг – от акне до хъркане. Но хората най-често искат да се отърват от хрема и кашлица. Особено от рецидивиращи такива.

Как действа?
Солните микрочастици проникват и достигат и до най-тесните съдчета (алвеоли) на белите дробове и бронхите. Там абсорбират излишните, натрупани с времето, секрети, прах, алергени, и стопират инфекции и прочистват дихателните пътища. При кожните проблеми, малките солни частици, попаднали веднъж върху кожата, балансират на нивото на рН, неутрализират на алергени и дразнители, индуцират регенеративните процеси и микроциркулацията на клетките. Като цяло солната терапия понижава нивото на IgE (имунната система за свръхчувствителност) на организма.

Колко процедури трябва да се направят?
При всеки е индивидуално, разбира се, зависи и от конкретните оплаквания. Но в общия случай се препоръчват сесии от 10-15 поредни посещения (всеки ден или през ден). При децата сесиите са 25 минути, защото дишат по-бързо. При възрастните – по 55 минути. След няколко месеца може да се повтори. От споделения опит обаче става ясно, че ефект може да се усети дори след първо посещение – казано възпитано, секретите започват да излизат.

Има ли противопоказания?
Не се препоръчва при повишена телесна температура, обострено състояние на хронично заболяване или рецидиви, епилепсия, сърдечна недостатъчност, остри етапи на респираторни заболявания, хронична белодробна недостатъчност, интоксикация, туберколоза, активно кървене, рак, неконтролирана хипертония или психични заболявания.

Освен това, ако сте в остра фаза на вирусно заболяване също е добре да се въздържите. От една страна вие може да не се почувствате добре, а от друга все пак сте заразни за другите посетители, колкото и да дезинфектира солта.

Колко струва?
Еднократна сесия за дете е 10 лева, като с него влиза и възрастен. За възрастен е 20 лева. Има и карти за посещения, като с тях цената може да падне и с 30%. Можете да си наемате ексклузивно и стая само за вас на час.

И след тази обща информация, която спокойно можете да намерите в интернет ;), ето и личните аргументи да посетите солна стая/ къща:

  1. Има ефект. Видях го при Ева, която е податлива на респираторни инфекции и с която се въртим в познатия на много родители омагьосан кръг на разболяване – оздравяване – закрепяне – след-две-седмици-пак-същото.
  2. Силно препоръчително е за всички в София през зимата. От споделянето на детските сесии мога да свидетелствам, че солта помага да се разделим с фините и не чак толкова фини прахови частици, които са особено актуални тези месеци.
  3. Децата са щастливи (за разлика от при напите и сока от черна ряпа, например). Чувстват се като на плажа. Голяма част от тях влизат босички, рият с лопатки, намират миди в солта, намират си и сол-mates за игри. Изобщо е малко като симулация на море през февруари. Бонус точки за Солната къща от мен за липсата на телевизор в стаите.
  4. За родителите също е малко като на плажа – лежиш си на шезлонг, четеш си списание, усещаш солта по кожата (според мен се отразява добре), чуваш добре познатия звук от тупане на лопатка по кофичка, от време на време идва някой да те поръси със сол или да зарие краката ти… идилия :).
  5. Усещам потенциал тези места да станат истерично модерни, като напоследък чувам, че хора си организират дори бизнес срещи в солните стаи. Затова може би е добре, ако ще пробвате, да го направите сега, докато все още нещата са сравнително нормални. А пък и след някой и друг месец ще е вече време за море и лично аз бих предпочела да дишам немедицинската сол директно от бриза.

*Снимките са от сайта на Солната къща в София.

2 comments

  1. Днес пробвах с детето в Солната къща и беше много приятно! Взеха направо карта за 10 посещения, да видим ефекта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *