ЛОТОС
Успокой мислите, дишай дълбоко и се усмихни

Рядко срещам хора, които да ме впечатлят на първо здрасти. Просто, защото всеки ден се виждам с много и вече очаквам всичко. Но пък тези, които ме изненадват обикновено успяват да вървят напред въпреки обстоятелствата. Правят го не в състояние на безкрайно житейско мъчение, а напротив – с някаква голяма лекота, която струи съвсем естествено от изказа им, маниерите, походката. Такива са и момичетата, с които ще ви запозная днес – Иванка Илиева и Вера Качулска от Дамски спортен клуб „Лотос“. Усмихнати, борбени, елегантни, гъвкави и с безпогрешен усет за живота.

Представете се накратко, от кога се занимавате със спорт и как започна всичко? Има ли някаква лична история?
И. и В.: Занимаваме се със спорт от 5 годишни. Ходехме на балет, после на модерен балет и спряхме когато групата се разпадна. Раздели ни училището, тъй като бяхме в различни, но ни събра отново семейния живот – нашите половинки са приятели от детинство. Открихме отново общата си страст към това спортът да е част от живота ни. Търсенето беше дълго. Аеробика с бърз край и разочарован ръководител, че в нашия град „нищо не става”, минахме през фитнес занимания с нашето разочарование, че няма по-мръсни и задушни зали. Решихме, че ако искаме нещо, което да правим и да ни харесва трябва да го създадем! Започнахме с тренировки една с друга, търсехме книги и упражнения, които постепенно комбинирахме в комплекси. След време към нас започнаха да се присъединяват наши познати и приятели. Групата беше компактна. Организирахме редовно партита и екскурзии. Междувременно родихме и по още едно дете… 🙂 но и тогава не сме прекъсвали тренировки!

На 10 година решихме да направим собствена зала. Естествено това е немислимо без да сме сертифицирани треньори. Така открихме Lotos4ever. Първоначално завършихме обучение за Пилатес учители и вече сме мастер Пилатес учители с международен ISPA сертификат. Създадохме страницата във Фейсбук и дадохме име на спортния си клуб – Дамски спортен клуб „Лотос“. Случи се така, че паралелно с обучението по Пилатес присъствахме и на практиките по йога в Lotos4ever на Даниела Димчева. А докоснеш ли се до йога, тя става любовта на живота ти и се потопяш в нея! Завършихме курса и по йога, предстои издаването на сертификатите ни до край на м. април т.г., с което слагаме началото и на заниманията по йога в Симитли!

Трудно ли е да се поддържа подобно начинание?
И. и В.: Ако ти липсва желание, сигурно да. Но при нас това състояние отсъства, така че не можем да отговорим на въпроса.

Имало ли е моменти, в които сте си казвали „Писна ни, край”? Какво ви кара да продължите напред?
И. и В.: (смеят се) Никога! Нашата спортна дейност не е водена от някакви финансови мечти, приходите от тренировки ползваме за закупуване на постелки, топки, тежести и всякакво оборудване за разнообразяване на тренировките. За нас е достатъчно, че ние двете си имаме нашия личен източник на здраве и разтоварване, който ни доставя удоволствие.

Според вас какво ни липсва на българите, че не обичаме да се движим? Последните проучвания на Евростат показват, че България е на дъното в ЕС и едва 9% от нас спортуват?
И.: Не обичам да съм част от масовата статистика. Масово приоритетите на хората са объркани – работа, семейство и деца, масовите съвременни забавления. Добре е грижата за здравето да е осъзната и водеща.
В.: Все още чуваме типично българското изречение, с което майката игнорира себе си: „За децата да има – мен ме остави!” Много е тъжно, когато в едно семейство децата започнат да се грижат за болен родител. Майката е хубаво да осъзнае, че ако тя е здрава и щастлива, и децата й ще бъдат щастливи и необременени. Един от пътищата към това е отделянето на време за себе си чрез спорт.

Трудно ли се променят навиците?
И. и В.: Зависи, умният човек лесно учи новото!

Споделете препоръка за бърза 15 минутна тренировка сутрин в домашни условия за всички, които нямат време?
И.: Най-важно е сутрешното протягане. След алармата ставам веднага и протяганията ги правя на пода.
В.: Съгласна, само че моите протягания са в леглото. Дълго и във всички посоки.
И. и В.: Тъй като тялото сутрин е по-сковано е добре да го загреем с Пилатес комплекса за корем – стотицата, разминаванията, фронтален и страничен планк – така цялото тяло се тонизира и денят става по-лек без да правим невероятни разтягания.

Какво пропуснах да ви попитам, а е важно и искате да го споделите?
В.: Грижете се за се себе си. Всеки ден. Ама наистина!
И.: Забавете темпото. Успокойте мислите. Дишайте дълбоко. И се усмихнете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *